De eerste uitwisselingsbijeenkomst van 23 tot 29 februari 2020 in Ariany op Mallorca

Spanning op de luchthaven. Het is de eerste vlucht voor het grootste deel van de groep. De bestemming voor de deelnemers aan de workshops uit Duitsland en Nederland is Ariany op Mallorca. Deze bestemming is het uitgangspunt voor de eerste uitwisselingsbijeenkomst van alle deelnemers aan het door Erasmus+ gefinancierde project evi - "european vocational inclusion".

In gezamenlijke bijeenkomsten werkt de groep, bestaande uit deelnemers met een beperking en specialisten van de verschillende workshops, mogelijkheden uit om mensen met een beperking te laten deelnemen aan de primaire arbeidsmarkt - en dit in heel Europa.

De eerste bijeenkomst op Mallorca biedt een perspectief in de richting van inclusie. Voor het eerst in heel Europa worden er normen voor beroepskwalificaties gecreëerd om mensen met een verstandelijke beperking de kans te geven hun vaardigheden ook op de primaire arbeidsmarkt te laten zien.

Concreet werken de pedagogische specialisten een kaderplan uit voor een kwalificatie die als een vergelijkbare opleiding op het gebied van catering en service moet worden beschouwd. Dit wordt dan in de praktijk getest door de deelnemers met een handicap.

Vaak zijn er slechts kleine aanpassingen nodig om mensen met een beperking de kans te geven op de algemene arbeidsmarkt te werken. Een van de eerste geteste leereenheden op Mallorca waren bijvoorbeeld “persoonlijke hygiëne“ en “voedselbereiding“ - basisvereisten voor het werken in de gastronomie.

Na het Spaanse carnaval als groep te hebben meegemaakt, zijn de eerste angsten weg. Zelfs de taalbarrières zijn geen obstakel om het eerste succes te vieren terwijl we samen een typisch Spaanse paella koken.

Aan het einde van de week was het afscheid bijzonder emotioneel. Na zeven dagen werden er vriendschappen gesloten met veel activiteiten en ervaringen samen als één grote groep. Daarom kijkt iedereen uit naar de volgende uitwisselingsbijeenkomst in september 2020 in Bedum, waar iedereen elkaar weer zal ontmoeten.

Tweede bijeenkomst van de expertgroep van 2 tot 4 december 2019 in Oldenburg/Duitsland

Van 2 tot 4 december kwamen de deskundigen van de kantines en cafés en de projectcoördinatoren van de vier deelnemende workshops in Oldenburg bijeen. De deelnemers kwamen voor de tweede keer bij elkaar, dus het was voor iedereen een groot genoegen om weer bij elkaar te komen en de groep kon zich direct met de thema's bezighouden.

Een groot deel van de tijd werd besteed aan het bespreken van de inhoud en de vorm van de geplande kwalificatiemaatregel op het gebied van gastronomie/cuisine. Op de agenda stond ook de planning van de eerste uitwisselingsbijeenkomst van werknemers op Mallorca in februari 2020.

De gezamenlijke lunchpauzes vonden plaats in de kantine van het Baumhaus, in "Café Kurswechsel" (GWO) en in de kantine "Machbar" (GWO), zodat de specialisten uit Oldenburg hun werkplek konden laten zien en de groep een indruk kreeg van het concrete werk ter plaatse.

De deelnemers waren enthousiast over het bezoek van de vakschool "BBS 3" in Oldenburg - een school voor stagiaires in de sector horeca/koken/huishouding. Bovendien heeft de school een samenwerking met de beschutte werkplaatsen in Oldenburg. Sommige deelnemers aan de beroepsopleiding binnen de beschutte werkplaatsen nemen deel aan lessen op locatie. Het plan is om dit aanbod uit te breiden zodat alle deelnemers samen de lessen van de BBS 3 kunnen volgen. De gasten van Spanje en Nederland waren zeer geïnteresseerd omdat het duale systeem van de beroepsopleiding in Duitsland van groot belang is.

Uiteindelijk was de groep het erover eens: het is een succesvolle en spannende uitwisseling geweest in Oldenburg.

Nu kijkt iedereen uit naar februari 2020, want de eerste uitwisseling met alle deelnemers in een grote groep vindt plaats op Mallorca. Daar zullen de groepen voor het eerst de ontwikkelde leereenheden testen.

Eerste bijeenkomst van de expertgroep van 14 tot 16 mei in Bedum (Nederland)

Dinsdag 14 mei: onze eerste stop was Duitsland. We maakten van de gelegenheid gebruik en bezochten het hotel "Villa Stern" in Oldenburg, dat behoort tot onze partnerinstelling Baumhaus. Het is een zeer charmante plek waar elke kamer individueel is ingericht.

Op woensdag de 15e reisden we naar Bedum in Nederland. Daar ontmoetten we de gastheren van de werkplaats s' Heeren Loo.

Het doel van de eerste workshop dag was om een gemeenschappelijke basis op te bouwen, om samen te werken. Elke beschutte werkplaats presenteerde zijn of haar individuele aanbod en functioneren. Verder spraken we over de verwachtingen van iedereen en welke rol elke persoon en elke instelling vervult binnen het project evi. Ter afsluiting van de eerste dag in Bedum beleefden we een traditionele grachtentocht door de stad Groningen.

Op donderdag de 16e zijn we dieper ingegaan op de verschillende onderwerpen. Samen hebben we geprobeerd een concept voor de trainingen uit te werken. Ook spraken we over de eisen, het werkplan en de toekomstperspectieven van evi. Aan het einde van de tweede dag bezochten we de lokale werkplaats van s' Heeren Loo en enkele activiteiten, zoals een eigen winkel, waar gemaakte producten worden verkocht. Helaas moesten we ‘s middags alweer terug naar Duitsland.

Voor ons vertrek terug naar Spanje maakten we van de gelegenheid gebruik om meer afdelingen van de Duitse beschutte werkplaatsen te bezoeken. Op vrijdag de 17e hebben we de verschillende afdelingen van Baumhaus bezocht. Baumhaus heeft een zepenfabriek, een fietsenmaker, een houtwerkplaats, begeleid wonen en natuurlijk een openbare kantine.

We gingen naar de "Machbar" voor de lunch, een openbare kantine die wordt geëxploiteerd door de Gemeinnützigen Werkstätten Oldenburg e.V.. We hadden de gelegenheid om met de chef-kok te praten. Hij legde de structuur en de werking van de kantine uit. De dag werd afgesloten met een bezoek aan Café Kurswechsel (GWO), waar we ook een kijkje achter de schermen konden nemen. Het was erg spannend om deze twee instellingen te bezoeken, omdat ze op een heel andere manier functioneren, hoewel ze tot dezelfde instelling behoren.

We hebben vier zeer productieve dagen meegemaakt, waarin we de andere professionals die in onze partnerorganisaties werken hebben leren kennen en een goede basis hebben gelegd voor samenwerking. Kortom, het was een prettig en succesvol bezoek, dat ons in staat stelde een stap vooruit te gaan in het bereiken van de doelstellingen van ons project evi.

Pagina  
1  2  3  4  
 
 
Arbeit, Teilhabe, Gemeinnützige Werkstätten, Inklusion, Erster Arbeitsmarkt